Меню

Безплатното саниране излезе по 1 млн. лв. на блок

515 са "безплатно" санираните блокове в България към 15 юли 2017 г. . В тях има близо 30 000 апартамента, в които живеят точно 62 252 щастливи обитатели, защото сметките им за отопление занапред ще са с около 50% по-ниски.

Това е записано в междинен отчет на ресорния министър Николай Нанков за напредъка и финансирането на Националната програма за енергийна ефективност на многогофамилни сгради. От документа става ясно, че средният разход за саниране на стар панелен блок по програмата за "безплатно саниране" е 1.06 млн. лева.

На опашката за финансиране са се наредили над 5000 сдружения на собственици, но по-малко от половината - 2022, имат обозрима перспектива да се възползват от програмата, тъй като за техните имоти са сключени договори между общината, областния управител и ББР (Българската банка за развитие), която осигурява парите за строително-оздравителните работи, пише в-к "Сега". В това число влизат вече санираните и въведени в експлоатация 515 сгради.

Както е известно, за другите над 3000 чакащи държавната програма за "безплатно" саниране на практика е замразена - поради изчерпване на ресурса. До временното спиране се стигна след поредица скандали в предния и сегашния парламент и тежки критики към кабинета "Борисов", че схемата, по която финансира преобразяването на старите блокове, е много неясна, скъпа и вероятно корупционна. Точно по тази причина през юни депутатите задължиха министъра на регионалното развитие периодично да докладва за хода на програмата.

Държавната банка ББР, която е финансов "агент" на правителството в кампанията за оздравяване на старите соцблокове, дотук е подписала договори за почти 1.4 млрд. лева, става ясно от доклада с данни към 15 юли, изпратен от министър Нанков за Народното събрание. От тази сума 806.66 млн. лева вече са изплатени на фирмите, които са участвали в различните етапи на санирането - строители, проектанти, надзорници.

От отчета се разбира също, че регионалното министерство и ББР най-накрая са разрешили споровете си какви лихви се дължат по авансово преведените пари за саниране. В резултат министерството вече е превело на държавната банка парите за 222 готови сгради - общо 236 млн. лева.

Скъпите ремонтни дейности, особено при старта на програмата, също бяха повод за многобройни упреци към правителството на Борисов. Някои блокове в бургаския квартал "Меден рудник" например надминаха 3 млн. лева. Дори се наложи тогавашният ресорен министър Лиляна Павлова да налага пределни цени и да сваля на няколко пъти "тавана".

Но новите данни показват, че разходите остават високи. Според отчета на Нанков през август се очаква да се разплатят още 70-ина готови сгради на обща стойност около 68 млн. лева, през септември - още 72 сгради за 67 млн. лева, а за последните три месеца на годината - други 160 сгради за 159 млн. лева. Това означава, че санирането продължава да върви със скорост по милион за блок.

По факти.бг