Меню

Поскъпването на жилища ще продължи и през 2018 г.

Очакванията са 2017 г. да бъде най-успешната година за пазара на недвижими имоти за последното десетилетие. Тенденцията на подобряване и ръст започна още през 2013-2014 г. Очаква се тенденция на ръст, както при сделките, така и при цените да продължи и през 2018 г. „Не се ангажираме с дългосрочни прогнози, тъй като всичко е много динамично и на международния и на европейския пазар. Това оказва влияние и на нашия вътрешен пазар”, каза инж. Ирена Перфанова, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

През текущата година цените на имотите се показват, но с по-бавни темпове в сравнение с изминалите две години. Пазарът е много по-динамичен в големите в сравнение с малките градове. „Има и места, където трудно или изобщо не се случват сделки, което е логичен процес, тъй като бизнесът е в големите населени места и това влияе и дърпа пазара в определена посока. Не само лихвените проценти по кредити и депозити оказват влияние, но и това доколко е разви бизнеса в едно населено място”, допълва инж. Перфанова.

Не във всички сегменти цените са се доближили до нивата от 2007-2008 г. Най-близко до тогавашните цени са имотите в луксозния сегмент. „За разлика от предходния бум, в момента сегментите се движат по много по-различни цени и не бихме казали, че пазарът навсякъде е толкова динамичен и с толкова голям ръст на стойностите. Има разлика между бума от 2004-2007 г. и това пазарът да се движи в един естествен цикъл на ръст, което виждаме в момента”, допълва председателят на НСНИ.

Относно заплащането, разбира се, че атрактивните лихвени проценти по ипотечните заеми привличат повече клиенти. Най-голямата група клиенти, които купуват с кеш, са тези в луксозния сегмент.

Ваканционният сегмент се движи основно от българи за разлика от предходни години, когато повечето купувачи бяха чужденци.

„Не залагаме толкова много на чуждестранните инвеститори, както преди години. Но има много българи, които работят и живеят в чужбина и се връщат в България с намерението да купят недвижим имот във ваканционен комплекс”, обясни инж. Перфанова.

Наблюдава се и обратната тенденция – българи с интерес към покупката на ваканционни имоти зад граница. Те имат интерес към Гърция и най-вече по крайбрежието, тъй като цените изключително много се понижиха. Освен това сезонът в Гърция е много по-дълъг и това е дестинация, която винаги е привличала интереса на българите, коментират анализатори.

По факти.бг