Меню

Инвестициите в студентски жилища на Острова се увеличават

Саутхемптън, Ливърпул и Лестър са сред английските градове, които преживяват невиждан бум в сектора на студентските жилища, собственост на частни наемодатели, съобщава Ройтерс.

Инвеститорите все по-често търсят университетски градове, за да постигнат по-голяма доходност от вложенията в имоти.

Между 2011 г. и 2016 г. броят на жилищата, предназначени само за студенти, се увеличават с 11 000 според проучване на агенция за недвижими имоти Countrywide. Най-голям ръст е отчетен в Саутхемптън – с 3428 жилища. Следва Ливърпул с 2650, а след това е Лестър с 2075.

Силни ръстове в сегмента се отбелязват и в други градове като Ексетър, Брайтън, Хоув, Бирмингам и Нюкасъл.

Данните предполагат, че купувачите ще се фокусират все повече върху предоставянето на жилища на места с ръст на студентските кредити. Обикновено собствениците могат да постигнат доходност с 2-3 % в сравнение с останалите инвестиции в имоти.

Джони Морис, ръководител на изследването в Countrywide, коментира, че доходът от наем намалява с нарастването на цените на жилищата. „Пазарът на студентски жилища е един от сегментите, които могат да поправят това“, допълва той.

Доходността е още по-важна за наемодателите поради регулаторни и данъчни причини. Премахването на данъчното облекчение заради лихвите по ипотеките и по-високите разходи по сделката заради увеличаването на гербовия налог заплашват печалбата на инвеститорите.

Предложението за забрана да се събират комисиони от наемателите и ограничаването на депозитите до размера на един месечен наем също може да доведе до повишаване на разходите, макар и наемодателите да искат гарант за наемателите.

Морис посочва, че този пазар не е за всеки и е доста рисков.

По investor.bg