Меню

Експерти: Няма балон на пазара на недвижими имоти в България

Не може да се говори за балон на пазара на недвижими имоти, а цените скоро ще достигнат точката на равновесие – търсенето ще бъде изравнено с предлагането. Такива изводи направиха от Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) на пресконференция в столицата.

Експертите очакват тази година ръстът на цените да се забави – ако през последните години той е бил между 8 и 10 %, сега ще се движи между 4 и 8 на сто.

В София се наблюдава лек спад на продажбите, но трябва да се има предвид, че в момента много имоти се продават „на зелено“ и те още не са част от статистиката на Агенцията по вписванията.

През 2016 г. в България са сключени 250 000 имотни сделки, като 9% от тях са били в София. Ако се направи сравнение със ситуацията от преди 10 г., настоящите данни говорят за сериозен спад.

„Не може да се говори за имотен балон. Това е естествен цикъл, през който преминава пазарът“, заяви Ирена Перфанова, председател на УС на НСНИ.

По думите ѝ в центъра на София имотите вървят около 900 – 1500 евро за кв.м, но има и такива по 2000 евро за кв. м. В южните райони средната стойност е 1000 евро за кв.м, а в комплексите – 700 – 900 евро. Колко време ще престои един имот на пазара, зависи от това дали още в началото му е поставена адекватна цена. Периодът обикновено е между една седмица и един месец. Има обаче и продажби, които се осъществяват за 24 часа.

Все по-често българинът купува имот, за да го отдава под наем. Доходността от този тип инвестиция е средно 5–6% на година, стана ясно от данните на сдружението. Конкретни примери бяха дадени с различни райони в София. Ако купите 2-стаен апартамент в „Младост“ за средна цена 70 000 евро и го дадете под наем за стандартните за квартала 330 – 340 евро на месец, то ще имате годишна доходност от 5,6% и ще си върнете парите за 17 години.

В „Люлин“, където наемите са по-ниски, доходността е около 5,4%, а възвращаемостта – 18 г. В престижния „Лозенец“ апартаментите се продават средно по 95 000 – 100 000 евро, а наемите вървят по 400 – 450 евро. Доходността на имот там е към 5,25%, а възвръщаемостта – 19 години. Тези стойности обаче са приблизителни и зависят от строителството, локацията и т.н. При луксозните имоти доходността е малко по-висока, а при офисите тя може да достигне дори 8 на сто.

Към момента лихвите по депозитите и кредитите са рекордно ниски и това влияе на пазара на имоти. От една страна, много хора предпочитат да инвестират парите си в имот, вместо да ги държат в банката при лихва 0,29% например. От друга страна, ипотечните кредити са по-достъпни, заяви Александър Бочев, член на УС на НСНИ.

Напоследък все по-често купувачите се подвеждат от фалшиви обяви в интернет, особено в сегмента на наемите. Трудно е да се разпознае такава обява, но все пак има няколко индикатора, заявиха експертите. Когато малка брокерска фирма е публикувала голям брой оферти, има шанс част от тях да са нереални. Също така, ако еднакви снимки се повтарят в различни обяви; ако е написано, че имотът е на висок етаж, а от снимката се вижда тревата долу и ако има надпис „Само за частни лица“, трябва да се усъмните в офертата.

По topnovini.bg