Меню

Мина ли пикът на сделките с жилища

Публикувано във факти.бг:

Активността на пазара на недвижими имоти, който се наблюдава през последните вече близо три години доведе до значителен ръст в броя на сделките с жилища. През първите месеци на текущата година Националната статистика обаче отчита спад в броя на реализираните сделки. Става дума за първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. Средно с 14% по-малко са покупко-продажбите за посочения период средно за страната. Най-малки са процентите, но пак отрицателни, за големите градове като София (-2%), Варна (-1%) и Пловдив (-3%). „Може би тази година ще се окаже, че е пикова за броя реализирани сделки, т.е. ще се покаже малко връщане назад по отношение обема на сделките за цялата страна” коментира за imot.bg Добромир Ганев, заместник-председател на УС на НСНИ.

Несъмнено сегментът, от който се интересуват купувачите най-много през последната година и половина, е новото строителство. „Тук критериите по отношение на броя единици са няколко, но най-точният е брой започнати апартаменти, а не РЗП или брой сгради”, уточнява Ганев. Най-голям ръст по този показател се наблюдава в София (+42%), Варна (+28%), Пловдив (+10%) и Бургас (+7%).

„Имаше тригодишен период, при които хората купуваха активно, но е ясно, че подобен цикъл винаги е последван от цикъл на спад. Няма как постоянно пазарът да върви нагоре. Хората, които си бяха отложили покупките си, тези които вложиха едни пари в КТБ и ги изнесоха, за да направят някакви инвестиции на спестяванията си, както и ипотечните кредити, няма как да продължи постоянно”, коментира Ганев.

Липсата на чужденци на българския имотен пазар е най-осезаема по Черноморието. В повечето населени места спадът в броя на сделките е двуцифрен: Балчик (-30%), Бяла (-30%), Каварна (-23%), Несебър (-4%), Царево (-12%) и Разлог (-10%). Единствено в Поморие има лек ръст от 2.5%.

Въпросът е при евентуален спад в броя на реализираните сделки дали ще има и такъв при цените. За последните три години (2014-2016 г.) поскъпването беше около 30%, по около 10% на година.

От факти.бг