Меню

Защо се повишават цените на имотите?

Имотите у нас продължават да са по-евтини отколкото бяха през 2010 г.
Profit.bg се опитва да посочи причини защо имотите няма да падат (или поне не с много) след едно значително понижение от 30-на процента
Не случайно започваме с този фактор. Именно замразеното кредитиране от страна на банките допринесе за това свободно падане на цените (които разбира се бяха стигнали и едни неразумно високи нива).
Банките набраха значителен по размер и скъп ресурс, който се опитват в по-голяма степен да заработи и оправдае цената си. Разбира се, няма да станем свидетели на „безусловното" и донякъде „безумно" кредитиране, което също съдейства за балонизиране на цените на имотите.
Кредитирането също така ще съдейства за нормализирането на бизнеса, включително и на строителния сектор, намаляване на съкращенията и спиране на ръста на безработицата, както и повишаване на потреблението.
2. Понижение на лихвите.
3. Много нови проекти са замразени, голяма част от „слабите ръце" ги няма.
4. Охлаждане на имотния сектор.
5. Постепенно завръщане на спекулативните капитали.
6. Инфлацията.
Все повече специалисти в сферата на имотите, както и от банковия сектор твърдят, че момента е подходящ за покупка на основно жилище. Силното понижение в цените на имотите, както и възможността на този етап купувачът да е в по-силната позиция и да поставя своите условия пред продавачите, са сред основните мотиви за това.
Мнозинството от пазарните участници в имотния сектор изразяват мнение, че в момента могат да се купуват имоти с качество и на цени, невиждани в новата история.
Разбира се много от тях предупреждават, че е възможно цените да регистрират още известен спад, но не е ясно, дали при такива случаи изборът ще е толкова богат. Трябва също така да се има в предвид, че добрите имоти, предложени при изключително изгодни условия от примерно изпаднали в затруднение собственици, се продават в рамките на няколко седмици.
Купувачите биха могли да се застраховат срещу това да не уцелят точно дъното с евентуално договаряне на „приемлива отстъпка" с продавача.