Меню

Продавачите на имоти се увеличиха с 12%

Ако до края на 2016 г. продавачите бяха предпазливи, през първите месеци на текущата година те определено набраха смелост и решиха да обявят имотите си продан. За първото тримесечие ръстът в предлагането е 12%. Що се отнася до ценовите нива, към момента те са достигнали максималната си стойност, коментират анализатори от агенция „Адрес”. Това, от своя страна, мотивира инвестиционно настроените продавачи.

„В продължение на няколко години бяхме свидетели на постоянен ръст на цените, макар и с различен интензитет. Днес те достигат стабилни нива и ново покачване в скоро време не се очаква. Това е момент, в който много продавачи основателно решават да пристъпят към сделка, особено ако имат свободен имот или такъв, купен именно за инвестиция в даден етап в миналото”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес”.

По думите му, продавачите днес постъпват обмислено, проучвайки условията на пазара. „Тези, които искат да сключат сделка днес, знаят, че пазарът, освен активни купувачи, им предлага и добри финансови условия – улеснено кредитиране, ниски лихви по кредити и депозити. На практика, настоящите условия са благоприятни за продажба – състояние, което няма как да бъде константно. В САЩ лихвите вече се покачват, твърде вероятно е скоро това да се усети и у нас”, допълва Павлов.

Близо 25% от продавачите желаят да излязат от направена по-рано инвестиция в недвижим имот. В същото време, купувачите на готово строителство бележат лек спад в активността си спрямо първото тримесечие на 2016 г. „Времето на постоянен ръст в броя сделки и в цените, което се случваше до момента, е време на възстановяване, а не на балансиран и стабилен пазар. Днес виждаме равновесна точка. Част от купувачите, макар и заинтересовани от сключване на сделка, действат по-бавно и много обмислено. Голяма част от тях се надяват, че новото строителство, което предстои да излезе, ще им предложи именно търсения имот”, казва Павлов.

Покупките директно от инвеститор са основен фактор на жилищния пазар. С около 3-4% расте броят на сделките за нови апартаменти през тримесечието в сравнение с последното на 2016 г. Според консултантите, продължава засиленият интерес към нови сгради, особено към такива разположените в райони с изградена инфраструктура и добра транспортна комуникация.

Това, което вълнува най-много участниците на пазара на недвижими имоти са цените. „Макар и стабилни, стойностите в града продължават да бъдат в изключително широки граници. Валидна е тенденцията, при която в един и същи квартал, дори на една и съща улица, цената на квадратен метър може да се различава с около 40% с тази на друг, сходен като характеристики имот. Това е знак, че пазарът, макар и стабилен, все още не е достигнал своята зрялост и има допълнителен потенциал за ръст в активността”, посочва Павлов.

Инвестиционно настроените купувачи също увеличават дела си през наблюдаваното тримесечие. За периода януари-март 2017 г. те заемат 18% от всички, сдобили се с имот. Това е покачване с около 6 процентни пункта на годишна база.

По факти.бг