Меню

Задайте си 3 основни въпроса при покупка на жилище

При покупката на жилище пред бъдещия собственик възникват редица въпроси. Могат обаче да бъдат очертани три основополагащи, смятат специалисти:

1. Планирате ли в близките две-три години да се промени броят на членовете на семейството ви?

Известно е, че повечето хора планират площта на апартамента и броя стаи, съобразявайки се със сумата, която могат да отделят за нов дом и отчитайки някои стандартни желания. Понякога обаче е по-добре да се намери нещо по-евтино, но да е с една стая в повече, в която да отседне роднина или пък да е за бъдещето дете, съветват брокери.

2. Кои райони са по-добри и кои не?

Много често купувачите разглеждат малък географски периметър и по този начин ограничават броя на възможните варианти за покупка на жилище. А в действителност може да се преместите не само в друг квартал, но и в друг град. Затова е добре да си съставите списък на локациите, които в максимална степен отговарят на вашите изисквания.

Така например, може да желаете да имате в близост до бъдещия си дом фитнес с басейн или парк. След като сте определили личните си предпочитания, е добре да погледнете по-мащабно на града, в който сте решили да живеете. Важно е да се определят локациите и да се оценят обективно: как е уреден транспортът, екологичната ситуация, има ли детска градина, училища и медицински заведения.

3. Какъв е семейният бюджет?

Често клиентите, които купуват жилище с ипотечен заем или разсрочено плащане, неправилно оценяват своите „финансови сили”, след което започват проблемите. Или пък купуват апартамент, който не е довършен и след това с години живеят във „вечен ремонт”. За да се избегне подобна ситуация, е добре още преди да се стигне до подписване на договора за покупко-продажба, да се направят точни разчети колко месечно реално може да се отдели от семейния бюджет за ипотека.

По факти.бг