Меню

Дали вече не е късно да купим имот?

Нови данни за пазара на недвижимите имоти оповестиха от Евростат. Те показват, че ръстът в страната ни за последното тримесечие възлиза на 2.4%, докато за цялата година имотите поскъпват с 8.1 на сто.

Това нарежда страната ни на седма позиция по ръст сред държавите от ЕС. Пред нас са Словакия и Малта, където се отчита нарастване от 8.3 и 8.4 на сто, както и Латвия с повишение от 9%.

Поскъпването на имотите в България е доста по-голямо спрямо средното за ЕС, което за изминалата година възлиза на 4.7 на сто. Ръстът в еврозоната пък се измерва на 4.1 на сто.

От Knight Frank преди месец посочиха, че жилищата в България поскъпват с 8.8%. Това поставя страната ни на 12-а позиция сред изследваните 55 държави по света.

Безспорно, 8-те процента ръст на пазара на имоти изглеждат внушителни на фона на предлаганите от банките лихви по депозитите, често вече под 0.5% и в голяма част от случаите по-ниски от 1%.

Дали вече не е късно да купим имот?

Рекордно ниските лихви по кредитите в момента в страната ни дават основание да смятаме, че това не е така. Въпросът, който трябва да отчетем, е, че има шанс в идните месеци лихвите по кредитите да тръгнат нагоре. Дори и това да е така, можете да се възползвате от кредити с фиксирана лихва за целия период, с което да си спестите евентуални ръстове в лихвените нива.

В случай, че купувате имот за инвестиция, добре е да имате сигурна опция за наемател, при това за дълъг период. При положение, че наемът успява да изплати вноската по кредита, който е максимум 20-годишен, то вложението си заслужава.

Не е за подминаване и възможността за покупка на търговско помещение, отново с цел отдаване под наем. То обаче трябва да е на топ локация, която би ви позволила лесно намиране на нов наемател, ако предходният напусне.
По ceb.bg