Меню

Инвестиция в къща? С колко поскъпнаха тези имоти за 12 години…

Преди година средната продажна цена на къщите е била при ниво от 733 евро за квадратен метър, докато към днешна дата продажната цена е при ниво от 737 евро. През последната една година имотите поскъпнаха с между 10 и 15% в големите градове. Тук обаче, говорим за жилищните имоти.

Интересен може би е въпросът как са се представяли цените на къщите през последната година, както и за един по-дълъг период от 12 години (в столицата, където пазарът на имоти е голям и ликвиден).

На база на офертните цени на сайтът за недвижими имоти imot.bg, през последната една година средните цени на къщите в София са се запазили почти без промяна. Преди година средната продажна цена на къщите е била при ниво от 733 евро за квадратен метър, докато към днешна дата продажната цена е при ниво от 737 евро, или минимален ръст от половин процент.

Двустайните и тристайните имоти в София са се повишили с над 80% през последните дванадесет години и половина, следвани от едностайните с ръст от 67.6% и многостайните - с повишение от едва 33%.

За същия период къщите са поскъпнали с 38% - от 527 евро за квадратен метър през далечната вече 2004-та г., до 737 евро за квадратен метър към днешна дата. Това е един не особено лош резултат, в сравнение с големите многостайни имоти в столицата.

По econ.bg