Меню

Сега ли е най-подходящият момент да си купим жилище?

Сега ли е най-подходящия момент да си купим жилище?

Отговорът на този въпрос има два варианта. Ако имаме належаща нужда от нов дом, няма къде да живеем и не може да чакаме повече, няма такова нещо като „подходящ момент“. Той е сега. Все едно гладния да пита сега ли е подходящото време да яде.

Не е точният момент, защото ние искаме да получим максимална стойност за парите си. Ако говорим за жилища, това означава да придобием хубав имот, с по-голяма площ, на по-добра локация, с по-качествено изпълнение, на по-ниска цена. Също така, да имаме време да направим няколко огледа, да помислим известен период и да купим най-доброто жилище.

Ако сега решим да си купуваме дом в София, трябва да се подготвим за следното: ограничено предлагане, трябва да решаваме бързо (дори в рамките на минути след огледа), да дадем повече пари от обявената цена в доста случаи и за предпочитане е да имаме парите в брой, а не с кредит, защото продавачите предпочитат „готови“ пари.

В тази ситуация няма да направим най-добрата сделка, нали?

Това беше за столицата. За другите градове имам само наблюдения. Пловдив е градът, който се развива много бурно и цените на имотите вървят нагоре. От клиенти разбрах, че все още положението не е като в София и може да се купи добро жилище на изгодна цена. Като изключим тези два града, в останалите е все още добър момент да си купим недвижим имот, но трябва да преценяваме положението индивидуално за всеки случай.

Ако търсим жилище за инвестиция, която да отдаваме под наем, все още може да се намерят добри предложения, не само в София и Пловдив, но и в други градове, но при тях всичко е въпрос на изчисления – доход от наем, поддръжка, заетост, разходи, данъци, застраховки и други.

Какво ще се промени на имотния пазар през следващите години?

Изобщо не обичам да давам прогнози, въпреки че немалка част от тях се сбъдват. За да не звуча като поредния „анализатор“ от многобройните предавания по телевизията, които през живота си не са си купили и едно жилище, а живеят в „наследствено“, ще кажа, че това е личното ми мнение и то се базира на фактите и моите знания за финансите и икономиката.

Да започнем със София. От часовете по икономика в университета знам, че всеки пазар е цикличен – има върхове и спадове, както като обем на сделките на него, така и като цени. Основният фактор, който определя това е съотношението между търсене и предлагане. Ако има повече търсене, то това е пазар на продавача и той е в силната позиция (както е в момента на пазара на имоти). Когато има повече предлагане, купувачите са царе.

До кога ще продължи тази истерия, която е в момента, аз не мога да кажа, но ще ви дам малко информация. През последните години разрешителните за строеж са се увеличили драстично и се очаква на пазара на жилищни имоти да излязат доста нови сгради във втората половина на 2017 година и през 2018 година. Това означава, че предлагането ще се увеличи.

Дали този факт ще доведе до по-бавен растеж в цените на имотите или те ще паднат, аз не знам, но историята е показала, че това се случва, когато предлагането се увеличи. Още повече, София е голям град и все повече хора искат да живеят в него, но не всеки може да си позволи да го направи. Когато много от платежоспособните хора вече си купят жилище, търсенето ще намалее.

Какво ще стане с лихвите по жилищните кредити?

Сага те са на исторически най-ниските си нива и няма да падат още с много, просто защото сме в България, а не в Германия, например. Повечето от лихвите са обвързани с индекси като SOFIBOR и EURIBOR, които в момента са близо до нула, но нека не забравяме, че жилищните кредити са дългосрочни. От 3 до 5 години не очаквам значително повишаване на тези индекси, но дългосрочно това ще се случи, просто защото почти всички правителства и централни банки искат да стимулират икономиката и да избегнат дефлацията. Когато това се случи, и лихвите ще тръгнат нагоре. Както на имотния пазар, и на кредитния има цикличност.

Хубаво е да помислим как да се защитим, ако лихвата ни по жилищния кредит се повиши. Ще може ли да плащаме вноска, която е по-висока с 15%, 20% или 30%? За щастие, може да се погрижим за това предварително. Това, което препоръчвам е не повече от 1/3 от нашите доходи да е вноската по жилищния ни кредит. Така ще сме подготвени, ако лихвата се повиши и няма да имаме проблем с новия размер на месечната вноска.

Другото нещо, което може да направим, е да увеличим самоучастието си в покупката на жилище. За мен, то трябва да е не по-малко от 40% от крайната цена на имота и съответно не повече от 60% да е със заем от банка. Това ще ни помогне, ако нямаме възможност да плащаме месечните си вноски, да продадем имота, да върнем парите на банката и да ни останат пари. В противен случай (ако сме взели 90% от цената във вид на заем) и цените паднат, а ние имаме затруднения с вноските, банката ще продаде жилището, но ще продължаваме да дължим пари. Имаше много подобни случаи след кризата от 2008 година.

За финал ще кажа, че покупката на собствен дом е важно и отговорно решение. Ако нямате нужните знания и умения, потърсете специалист или познат, който има сериозни наблюдения на имотния и кредитния пазар. Този избор ще определя живота ви за дълъг период от време и е хубаво да помислите внимателно преди да вземете окончателното си решение. Успех!

От smartmoney.bg