Меню

До 15% ръст на търсенето на ипотечни кредити очакват експерти

Рано да се говори за балон на пазара на имоти, но ако ръстът продължи с необмислени темпове, ще се повтори случилото се през 2008 г., прогнозира Тихомир Тошев.

Ръст от 10-15 % на търсенето на ипотечни кредити в България през тази година очаква председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев. В интервю за БТА той отчете, че за миналата година в големите градове ръстът на търсенето на такива кредити спрямо 2015 г. е бил близо 30 %.

Лихвени равнища по ипотечните кредити могат да достигнат - 3-3,8 %

Причина за засиления интерес към ипотечните кредити според Тошев са изгодните им лихвени равнища, които до края на годината се очаква да достигнат - 3 - 3,8 %, при 3,6 - 4,3 % през 2016 г. и 4,5 - 5,5 % през 2015 година. Предпоставка за активното търсене са и близките до нулево равнище лихви по влоговете, сериозното раздвижване на пазара на недвижими имоти и стартирането на нови строителни проекти.

Търсенето обаче продължава да е съсредоточено основно в десетте големи градове, където се съживяват пазарътна недвижими имоти и има ръст на цените. В малките населени места цените на жилищата са относително стабилни.

Средният размер на ипотечните кредити в София се очаква да достигне 130 хил. лева

Средният размер на ипотечния кредит през 2016 г. е бил 90 000 лева, като над 95 % от тези заеми са били в националната ни валута, заради приемливите лихви, коментира експертът.

Тази година се очаква средните им стойности да надхвърлят 100 000 лева, като за столицата ще достигнат и до 120 000-130 000 лева, което е обусловено от ръста на цените на имотите и тенденцията купувачи да търсят по-качествени и на по-добра локация имоти, с нормални размери на помещенията.

Все повече българи, работещи в чужбина, ползват ипотечни кредити за нови жилища

По думите на експерта няма сериозна промяна в профила на търсещите ипотечни заеми. Това са основно млади хора - между 25 и 35 години, с месечни доходи на домакинствата, теглещи кредити, между 1800 и 2500 лева. Кандидатстващите за ипотечни кредити обикновено са заети във високите технологии, услугите и държавната администрация.

Очертава се и българи с редовна работа в чужбина все повече да търсят консултации за избор на подходящ ипотечен заем.

Средствата обаче са за покупка на жилища с инвестиционна цел, за отдаване под наем, а много от сънародниците ни в чужбина заявяват, че планират в закупеното жилище да продължат старините си, след като приключи трудовата им кариера в чужбина.

Ръстът на пазара на недвижими имоти засега е здравословен.

Все още е рано да се говори за надуване на балон на пазара на недвижимите имоти и на този етап наблюдаваме здравословен ръст на пазара на недвижими имоти. Ако той обаче продължи с необмислени темпове, най-вероятно след години да се повтори случилото се през 2008 г., когато цените на имотите се сринаха с около 30 - 35 на сто, допълни Тошев.

Скептицизмът ни пречи да накараме парите да работят за нас

Заради присъщия си скептицизъм към новите финансови възможности, българинът продължава да е плах при вложенията на парите си във взаимни фондове. За миналата година взаимните фондове са привлекли капитал от неколкостотин милиона лева при над 45 млрд. лева, които българите държат в банките. Доходността в най-нискорисковите фондове достига между три и шест %, напомни Тошев.

По investor.bg