Меню

Броят на ипотечните кредити расте

Централната банка ще следи с повишено внимание ипотечните кредити заради сравнително бързия им ръст. Системен риск не се отчита. Все повече клиенти обаче купуват жилища със заем и самоучастие под 20%. Какво означава това за потребителите на фона на очакваното плавно покачване на лихвите?

Колкото повече имоти разглежда, толкова по-голям кредит е готов да изтегли Пантелей Марински. „И да смятам, и да не смятам, така или иначе имам нужда от жилище и за разхода, който ще влагам или в наем, или в кредит, не ми остава огромен избор”, заяви той. Покупката на дом планира с банков кредит и минимално самофинансиране.

„По мое мнение повечето разчитат на почти цялостен кредит, само едни 10% като задължителни”, заяви Гергана Карадимитрова, консултант във фирма за недвижими имоти.

Именно тази тенденция привлича вниманието на централната банка. „Здравословното кредитиране предполага известно самоучастие от самите клиенти. Това е причината, заради която БНБ алармира за внимание”, заяви Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България.

От банковата асоциация изчислиха, че ръстът на кредитите и цените на имотите в последната година са далеч от предкризисните нива. За сравнение тогава нарастването за година е било над 55 на сто, а сега около 13% при два пъти по-ниски лихви.

„Кризата от 2007- 2008 г. е много далеч от нас. Причината, по която БНБ заостря вниманието, е, че все пак има засилване на растежа и той се наблюдава трайно. Преди 3 години имахме нулев растеж, след това премина в ръст от 2-3%, сега вече имаме ръст от 13%. Тези 13% дори в момента да не са притеснителни, ако ръстът продължи още 2-3 години, може да стигнем до нежеланите нива”, подчерта Андронов.

Според прогнозите следващата година лихвите ще тръгнат плавно нагоре.

„Това, което по-скоро е добре да направиш, е да оставиш някакъв резерв от дохода си за случая, когато лихвените проценти се покачат, така че ако те нараснат с 1-2% – ние не знаем с колко – да не се налагат големи лишения”, отбеляза Андронов.

А при дългосрочен заем като ипотечния дори процент ръст може да означава и над 100 лева по-висока вноска.

По bTV