Меню

Блокчейн платформа ще помага в покупко-продажбата на имоти

Засега CPROP ще работи в САЩ, но може да се адаптира и за други пазари

Покупката на имот е едно от най-стресиращите неща за всеки човек. Заради неясните процедури, досадната бюрокрация, неочакваните такси и ангажименти, безпокойството и дебнещото чувство на неудовлетвореност понякога то може да се окаже по-натоварващо дори от фалит или развод. Екип от опитни предприемачи в сферата е създал платформа за управление на транзакции, базирана на блокчейн технологията. Целта им е да премахнат „болезнените точки“ при покупко-продажбата на имоти.

Тя се нарича CryptoProperties, накратко CRROP, цели да допринесе за доверие и прозрачност в сектора, като премахне „неясните и несвързани процеси“, които създават главоболия както на купувачите, така и на продавачите във връзка с неочаквани забавяния или разходи.

Един от основните проблеми, които платформата обещава да реши, е свързан с факта, че в днешно време сделките все още се затварят „на хартия“. Според създателите на CPROP това е неефективно и може да доведе до неуспех на транзакциите.

Планът е платформата да се използва то водещи портали за недвижими имоти и брокерски уебсайтове, а потребителите да могат да се ръководят чрез нея за всяка стъпка.

Блокчейн технологията ще бъде използвана в ключови моменти в процеса. Идеята е например CPROP да използва интелигентни договори, предоставящи на потребителите максимална защита и спокойствие. Блокчейн ще се използва и за удостоверяване на документи, генерирани по време на сделката, включително такива от държавни регистри за собствеността.

CPROP ще предлага и функция, наречена „Критичен път“, която позволява на всички страни, участващи в дадена транзакция, да се фокусират върху задачите си, така че сделката да бъде затворена „в най-краткия период от време“.

От компанията твърдят, че досега демонстрациите на CPROP са предизвикала ентусиазъм сред играчите в сектора. Бета версията на платформата ще стартира още през тази година, а пускането ѝ на пазара се очаква да се случи през 2019 г.

Първоначалната идея на CPROP е да реши проблемите на американския пазар, където сделките с недвижими имоти са „сложни, правно интензивни и скъпи“. Компанията обаче вярва, че платформата може да се адаптира лесно и към други пазари. В момента вече дори се водят „активни дискусии“ в Азия, пише Cointelegraph.

По economic.bg