Меню

Сделките с имоти се увеличиха

С 11.5% се е увеличил броят на сделките с недвижими имоти през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата, сочат данните на Агенцията по вписвания (АВ). Оттам припомнят, че в периода януари-март 2017 г. беше достигнато най-ниското ниво при този вид покупко-продажби от началото на 2012 г.

Съпоставяйки данните за първото тримесечие на тази година с последното на предходната, се отчита спад от 37.8% при реализираните покупки на имоти. Основно две са причините за това: mо традиция през първите месеци на годината купувачите са най-малко активни, а също така повечето клиенти се насочват към покупката на имоти „на зелено”, а те се изповядват на по-късен етап.

Не трябва да се омаловажава и фактът, че клиентите в момента са изчаквателна позиция, тъй като предлагането е ограничено. Тези, които решиха на всяка цена да си купят жилище вече го направиха.

Общо 41 333 iса сключените сделки през първите три месеца на текущата година. За същия период на миналата те са 37 061. София остава най-активният пазар със сключени 5600 сделки. Това е с 12.1% повече спрямо същия период на 2017-а, но е с 40.2% по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година, отчитат от АВ.

Сумата, която най-често могат да отделят купувачите на жилища, е между 60 000 и 70 000 EUR. На следващо място са тези, които могат да отделят до 150 000 EUR, коментират експерти.

По факти.бг