Меню

Жилищният пазар в България e в затишие и очаква по-добри оферти

Сделките с имоти в България през първото тримесечие се увеличават с 11,5% спрямо същия период на 2017 г., когато достигнаха най-ниското си равнище от януари-март 2012 г., сочат данните на Агенцията по вписванията.

Спрямо предходното тримесечие те бележат спад с 37,8%, тъй като по традиция първото тримесечие е най-слабият период от годината за пазара, а и купувачите все по-често се насочват към сделки „на зелено“, които не се отразяват никъде.

Брокери на недвижими имоти коментират, че жилищният пазар в момента е в застой, тъй като предлагането е ограничено, а купувачите предпочитат да изчакат подходящата оферта. "Повечето хора, които търсеха имоти, вече купиха, така че купувачите са по-малко и не възприемат настоящите цени на пазара", казва пред Investor.bg Константин Пандов от агенция за недвижими имоти ЕППИ.
През първото тримесечие на 2018 г. са сключени общо 41 333 сделки с имоти спрямо 37 061 в същия период на предходната година.

Тенденцията при ипотеките е сходна – те бележат ръст на годишна основа от 20,9%, докато спрямо последното тримесечие на 2017 г. регистрират спад от 22,9%, като намаляват с 4317. Общо сключените договори за ипотеки в страната през първите три месеца на 2018 г. са 14 524.

Ръстът на годишна основа може да се обясни с продължаващите активни рефинансирания заради по-ниските лихви.

Най-много сделки с имоти през първото тримесечие на 2018 г. са сключени в София - малко над 5600, което е с 12,1% повече спрямо същия период на миналата година, но представлява спад от цели 40,2% спрямо последното тримесечие на 2017 г., сочат данните на Агенцията по вписванията.

Същата е тенденцията и при ипотеките в София – те растат на годишна база с 16,4%, но спрямо последното тримесечие на 2017 г. отбелязват спад от 32,5%. Общият брой на изтеглените ипотеки (законни и договорни) в столицата в първите три месеца на годината е 3817.

Най-търсени в столицата са малките жилища, тъй като купувачите с бюджет между 60 хил.-70 хил. евро са повече от тези, които разполагат с до 150 хил. евро, коментира Константин Пандов. Запазва се тенденцията за ръст на сделките "на зелено", но брокерите предупреждават, че те крият риск, тъй като купувачите трябва да платят почти цялата продажна цена преди нотариално прехвърляне на имота.

В първите три месеца на годината в София и големите градове се наблюдава устойчив ръст на цените между 6% и 10%, казва пред Investor.bg Десислава Здравкова, управител на агенция "АЛДЕС Имоти". Най-засилено е търсенето на жилища в централните части и южните квартали на столицата, като сделките с жилища за собствено ползване преобладават пред тези с инвестиционна цел, допълва тя.

След столицата най-много сделки с имоти в първите три месеца на годината са сключени в Пловдив - 3569. Това представлява спад с 29,6% спрямо последното тримесечие на миналата година, но на годишна основа е постигнат ръст от 19,9%, показват още данните на Агенцията по вписванията.

И в Пловдив тенденцията при ипотеките следва тази при сделките с имоти. Те нарастват на годишна основа с 32,8% и отчитат спад от 18,3% спрямо последното тримесечие на 2017 г.

Колкото до профила на купувачите в столицата и по-големите градове на страната, това са предимно млади хора със стабилни доходи, които вземат кредит и обикновено купуват двустайно жилище, или хора, които са продали имот и добавят още известна сума, за да се сдобият с по-голямо жилище, коментират брокерите.

"Хората нямат интерес да държат парите си в банки, тъй като лихвите са много ниски и смятат, че е по-разумно да инвестират в имот", коментира Константин Пандов.

Във Варна сделките на имотния пазар са нараснали с 10,8% спрямо първото тримесечие на миналата година, но са намалели с 39,2% спрямо предходното тримесечие. Общо в града са сключени 2036 сделки в първите три месеца на годината.

Изтеглените ипотеки в морската столица в периода януари-март са 1272. Те намаляват с 20,6% спрямо последното тримесечие на миналата година, но постигат ръст от 30,2% на годишна основа.

В големите градове тенденцията е сходна с тази в столицата - наблюдава се затишие на жилищния пазар заради недостатъчното предлагане и нежеланието на купувачите да се съгласят със сделка на всяка цена, коментира Илияна Василева, заместник-председател на Национално сдружение "Брокери на имоти".

Брокерите са категорични, че към момента жилищният пазар у нас е реален и очакват тенденцията за устойчив ръст в броя на сделките и цените на имотите да се запази до края на годината, ако няма сериозни сътресения като повишаване на лихвите по ипотеките. Те прогнозират постепенно уеднаквяване на офертните цени, където в момента се наблюдават огромни разлики.

По investor.bg