Меню

Как да избегнем имотния капан – таймшеър

Купуването на право на ползване на къща или апартамент в туристически комплекс за почивка за определен период през годината, известно още като таймшеър, става все по-популярно по българското Черноморие. Собствениците са предимно българи, които са решили да инвестират в недвижими имоти и да печелят от тях.

Възникват обаче и някои проблеми и дори измами. От Европейския потребителски център (ЕПЦ) сигнализират за все по-чести оплаквания от страна на потребители.

„Те са станали жертва на съмнителни практики за продажби с ваканционни клубни сертификати. Разхождайки се по плажа или отивайки на екскурзия на приятна дестинация туристите могат да попаднат на търговски представители, които им предлагат възможности за теглене на скреч карти с награда. Разбира се, те винаги печелят. За да си вземе наградата, човек трябва да се включи в обиколка с екскурзовод в луксозен хотелски комплекс на фона на дълга и агресивна търговска презентация”, съобщават от ЕПЦ.

Предлага се опция за VIP сертификат, като на потребителя се внушава, че цената на имота е висока само в началото, а постепенно намалява. Така човек се уверява, че попада на изгодна сделка, но няма време да прочете договора. След подписването му туристите трябва незабавно да направят авансово плащане.

В някои от Европейските потребителски центрове в мрежата ни ECC-Net жертви се оплаквали, че дори били придружавани до банкомата, за да изтеглят пари. В жалбата си до ЕПЦ - България един от потребителите разказва, че е имал не повече от 30 минути, за да прегледа предварителния договор, който бил на английски език, в него нямало общи срокове и условия.

Човекът плащал няколко вноски, като не получавал платежни документи. Договорът получил едва няколко месеца по-късно, пак на английски език, като се оказало, че трябва да плаща и такси, за които той не бил уведомен по време на презентацията.

Какво трябва да знаете?

- Ако договорът включва "ограничени наличности", може да се получи така, че апартаментът никога не е свободен, когато искате да го ползвате.

- Когато не можете да използвате ваучера (например поради заболяване), губите авансовото плащане.

- Цената за ваканционните сертификати е много висока, като в тях не се включват самолетни билети, трансфер до мястото, както и храна и напитки.

Как да се защитите?

- Независимо колко привлекателна е наградата в такава томбола, не се увличайте и не взимайте подобна скреч карта. Не отивайте на представянето на продажбите.

- Ако все пак отидете и гледате презентация - не подписвайте договор! Не плащайте нищо! Не може да бъдете принудени да платите предварително депозит. Вземете договора вкъщи и го прочетете на спокойствие, преди да го подпишете.

- Ако все пак подпишете, но размислите, имате 14 дни от подписването на контракта, за да го анулирате безплатно.

- В случай, че имате проблеми с ваканционен клуб в друга държава от ЕС, Исландия и Норвегия, може да се обърнете за съвет и безплатна помощ към ЕПЦ България.

По факти.бг