Меню

Очертава се спокойна година за пазара на имоти в България

Все още има леко покачване на цените, но настоящата година ще бъде спокойна за имотния пазар на България. Фазата на оживление и на подем на пазара на недвижими имоти достигна равновесната си точка. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Александър Бочев, член на управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти.

Според него нагласите на продавачите и на купувачите са изравнени по отношение на цените.
“Това, което прогнозирахме за развитието на пазара, вече се случва. 2018 г. ще бъде спокойна – няма да има значителни сътресения нагоре и надолу, което е добра ситуация за всички участници на пазара, за да прогнозират какво могат да очакват - нито да се главозамаят, нито да изпуснат момента", посочи експертът.

Бочев напомни, че ипотечното кредитиране е сред основните фактори, които движат пазарите.
По думите му решенията на Европейската централна банка са важни, защото те рефлектират върху цените на ипотечните кредити.

,Александър Бочев подчерта, че не очаква през тази година тенденциите да се променят, но това може да се случи през следващата година.

"Когато човек инвестира дългосрочно, взимайки кредит, трябва да отчете, че икономиката винаги има цикли. След време ще има спад и ще има следваща рецесия. За това трябва да бъдем много внимателни със съотношението в размера на собствения и привлечения капитал", съветва експертът.

От investor.bg