Меню

Пазарът на жилища: когато съм продавачът

На фона на бума на новото строителство и склонността на купувачите да се сдобият с жилище, в което "никой преди не е живял", продавачите вече не са в позицията да очакват висока цена само защото жилището им е с добро местоположение. По данни на брокери младите купувачи не се блазнят дори от жилища около Докторския паметник в София - най-престижната част на града.

"Дневник" се допита до брокери как собственик, който иска да продаде жилището си, да го "поднесе" по-добре на потенциалните купувачи.

Първото впечатление. Ако състоянието на входа и общите части на сградата зависи от всички собственици, то входната врата на апартамента е визитната картичка на собственика и говори много за това как жилището е било поддържано досега. Мръсната и ожулена врата, раздрънканият звънец и надрасканата крива табелка няма да заблудят посетителя, дори вътре жилището да е "освежено" с нов пласт латекс.

Чистотата на първо място. Въпреки че повечето хора, когато купуват старо жилище са готови да инвестират в "освежаване" (и от хигиенни съображения, и за да изберат сами цвета на стените и вида на настилките), на огледа ще се почувстват отблъснати, ако жилището тъне в мръсотия. Тапетите може да са за смяна, но нека паяжините са обрани, прозорците измити, плочките в банята и кухнята блестят, а паркетът свети. Купете кутия полиетиленови калцуни за еднократна употреба. Така ще покажете, че продължавате да полагате грижи за имота в полза на бъдещия собственик.

Свеж въздух и светлина. Ако не живеете в жилището, отидете половин час преди огледа и проветрете добре помещенията, за да премахнете миризмата на застояло. Нека кошчето за боклук и пепелниците са празни и чисти. Дръпнете тежките завеси, за да влезе повече светлина. Дори имотът да е необитаем, запазете няколко саксии с цветя, които освежават и въздуха, и гледката. Ако има източници на неприятни миризми – отстранете ги предварително. Ако огледът е вечер – светнете всички лампи.

Без дребни дефекти. Капещото кранче/казанче веднага неприятно бие на очи. Заради изгорялата крушка помещенията ще изглеждат по-мрачни. Скърцащите врати действат на нервите. Изпадналите от гнездата контакти и висящите кабели внушават опасност. Това са дребни дефекти, чието отстраняване не е трудно, докато присъствието им - силно дразнещо.

Повече пространство. Изхвърлете всичко, което е за изхвърляне. Затрупаният със стари мебели и вещи апартамент ще изглежда по-малък, отколкото е в действителност. Обратното, ако вече сте изпразнили жилището, оставете тънките пердета на прозорците – с тях стаите ще са по-уютни. Оставете при възможност и осветителните тела – една гола крушка, висяща върху кабел, не допринася за доброто впечатление.

По dnevnik.bg