Меню

Очаква се недвижимите имоти и наемите им да поскъпват и през 2017 г.

Изпращаме една много позитивна година от гледна точка на пазара на недвижими имоти. Тази тенденция очакваме да се запази и през 2017 година, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Ирена Перфанова, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти":
Надяваме се тенденцията за покачване на цените да не остане такава, каквато беше през тази година, тъй като тя беше доста екстремна през 2016 година. Наистина не очакваме подобна екстремност и през следващата година. Ръстът на цените на места достигна до 10 процента, а даже в някои сегменти надвиши тези 10%. Говорим за големите икономически центрове в страната. Картината е различна и в различните сегменти, и в различните части на страната, но следващата година по-скоро очакваме ръст, който да не надвишава 5-6 процента, и това вече се забелязва.
Укротяването на цените е нормално, логично и полезно за пазара, категорична е Перфанова, тъй като високото им покачване може да доведе до "балон". Скоковете в цените тя отдаде на това, че предлагането на недвижими имоти все още догонва темповете на търсене.
По принцип наемните нива тръгнаха по-късно да се покачват на недвижимите имоти като стойност на инвестицията. Такава тенденция, естествено с по-малки темпове, очакваме и следващата година. Ще има все пак някакъв праг в наемните нива, тъй като това е свързано с регулярната доходност на населението. Макар че се е увеличила тази доходност през изминалата година, имайки предвид икономическият ръст, тя едва ли ще се покачва с такива темпове и през следващата година, за да могат да се гонят големи ръстове на наемните нива. Но, така или иначе, и наемният пазар беше динамичен!
Падането на лихвите по депозитите в банките е накарало повече хора да търсят възможност за инвестиции в недвижим имот, отчете тя. В София например се търси и старо и ново строителство, но клиентите имат все повече претенции за това как ще изглежда сградата.
Инвестициите в недвижими имоти у нас от западноевропейци вече са предимно от частни лица, отчете експертът. Тя коментира и изявлението на руски политик, че руснаците ще изкупят България, което предизвика дипломатически скандал тази година:
Черноморието показва, че има и доста сериозен вторичен пазар, именно на руснаци, които са изкупили имоти. Тук говорим за малките инвестиции – в имоти, които са за живеене или с курортни цели, но не за големите инвестиции, които всъщност се тълкуват като бизнес имоти и там се разработват цели територии. Фактът, че има вторичен пазар, тоест разпродават се имотите на руснаците, означава, че не ни превземат по някакъв начин. Но продължава да има интерес от руснаци към България, има интерес и от украинци – и това е нормално.
В бранша се надяват в идната година регулациите да доведат до изсветляване в сектора, което да донесе успокоение на клиентите.

www.nsni.bg/news